Nieuws: Ballonvaart over de Hanzeboog

Het blijft een van de mooiste momenten om mee te mogen maken: met een heteluchtballon over de Hanzelijn-spoorbrug varen. Nadat het al ruim een week was uitgesteld door tegenvallende weercondities was het zaterdagavond dan eindelijk zo ver (vele zullen de 'volgende serie volgt op' berichten wel hebben gelezen). Ik zou voor de tweede keer (zie fotoserie 19 mei 2009) met het team van Priveballon.nl uit Oosterwolde de lucht in gaan om de Hanzelijn vanuit hogere sferen te fotograferen. Met behulp van sponsoring van de spoorwegen nieuwswebsite Treinreiziger.nl was het mogelijk om zaterdagavond het mandje in te gaan.

Omstreeks zeven uur arriveren wij met het busje en de aanhanger bij een grasveld aan de Oldeneeweg in Zwolle. Nadat de eerste spullen zijn uitgeladen wordt er een heliumballon de lucht in gelaten om de windrichting te controleren. "310, 313 graden... perfect!" De wind blijkt zeer gunstig te staan voor het doel van de avond. De ballon wordt over het grasveld verspreid en de ventilator zorgt ervoor dat de ballon binnen enkele minuten bol staat.

Bekijk alle foto's, klik hier!
Ook foto's van Zwolle zien? Op de persoonlijke website van Stefan Verkerk staan nog meer foto's!Daarna kan de warme lucht er in door middel van de welbekende gasbranders. De ballon komt omhoog en trekt het mandje met zich mee. Iedereen die kan helpen moet het mandje vasthouden en op de grond duwen. Nadat een voor een de passagiers instappen, gaan we 'airborn'. De eerste meters de lucht in, terwijl beneden de vele nieuwsgierigen ons uitzwaaien.

Al snel zitten we 'hoog' boven Zwolle-Zuid en krijgen we zicht op de spoorbrug. Door het tegenlicht van de zon lijkt het wat heiig, maar in feite is de luchtvochtigheid zo laag dat het zicht haast perfect is. Hoe dichter wij bij de brug aankomen, des te mooier worden de contouren van de opvallende rode brug. Ook zien we het rangeerterrein en het markante Windesheim 'X'-gebouw. Samen met de 2de piloot (en toevallig werkzaam in het spoorwereldje) kijken we op onze klokken... De stoptrein moet er toch echt aankomen zo!Nadat we de brug genaderd zijn krijgen we een prachtig zijaanzicht. De nieuwe en de oude brug liggen nog gebroederlijk naast elkaar, alsof het nooit anders is geweest. Toch weten we dat de oude brug over een paar maanden gedemonteerd zal worden. Maar daar denken we nu nog even niet aan. Het schouwspel van lijnen door het landschap is indrukwekkend; vooral de intakking van de Veluwelijn op de Hanzelijn is prachtig om te zien vanuit de lucht. Door de lage waterstand van de IJssel lijkt de rivier opeens een klein slootje vanuit de ballon. Toch is het een flinke stap over het water vanaf de grond.Op het moment dat wij bijna boven de Katerveerbrug varen, komt de stoptrein vanuit Wezep richting Zwolle in beeld. Vanuit het beboste gebied zien we een geel/blauwe lijn het landschap doorkruisen. Na het bedrijventerrein rijdt de trein het zandlichaam op en begint aan het stuk over de spoorbrug. Het geel/blauwe mengt zich met het rode om vervolgens weer af te dalen naar maaiveld. De trein is de brug gepasseerd en wij varen ondertussen rustig verder. Onder ons zien wij de Katerveerbrug passeren en we zien de A28 naast ons liggen. Zou de Intercity op tijd zijn? Nadat we boven de A28 een blik hebben geworpen op het verdere tracé van de Hanzelijn komt de lange sliert het Veluwese landschap uit zetten en het riviergebied in duiken. Ook deze trein staat op de foto, samen met de drie overige bruggen.Nadat de wind ons bij de bruggen wegjaagde voeren wij nog door, de polder in. We zien boven de stad nog de gele boemel rijden die de treindienst op het Kamperlijntje verzorgt. Even later zien wij deze trein ook weer terug als we bij Stadshagen wat laag over het landschap varen. Vervolgens gaan we nog een keer omhoog om een hoogspanningsmast te ontwijken, waarna de piloot van de ballon besluit om het mandje aan de grond te zetten. Met een flinke klap komen we op de grond terecht, waarna wij door de wat vlagerige wind nog stuiteren. We komen horizontaal tot stilstand, wat wil zeggen dat het mandje 'omgekieperd' is. Gelukkig geen letsel en schade, maar dat gebeurt ook niet zo heel snel. Na het opruimen van de ballon, de mand en de gasflessen rijden we nog even bij de boer langs waarvan het weiland is gebruikt als landingsplaats. Als cadeau krijgt de boer een fles Beerenburger en na het heffen van een glas champagne rijden we weer terug naar de startplaats in Zwolle om de twee piloten af te zetten bij hun eigen auto's.

Bekijk alle foto's, klik hier!Een geslaagde ballonvaart over de spoorbrug die dankzij de sponsoring van Treinreiziger.nl mogelijk is gemaakt. Hopelijk volgt een nieuwe ballonvaart in de zomer van 2012, wanneer de aansluiting met de Hanzelijn klaar is en de oude spoorbrug is verdwenen uit het landschap.

Geplaatst op: 21-05-2011 00:00.00

Reactie plaatsen

Naam
Email adres
Website
 
Reactie
Anti-spam:
In welk jaar is
de Hanzelijn klaar?

Zie ondertitel website in logo

Welkom op deze site!

De afgelopen jaren werd de Hanzelijn gebouwd tussen Lelystad en Zwolle. Omdat de Hanzelijn nu officieel in gebruik is genomen, zal er weinig recent nieuws worden geplaatst. De site zal voornamelijk online blijven als digitaal foto archief. Veel kijkplezier!

Recent nieuws

45.000 reizigers pakken de trein op...
Hanzelijn officieel geopend door Ko...
Persrit over de Hanzelijn
Gigantische Hanzeboog op Legoworld ...
Expositie Hanzelijn door kunstenare...

Video's

Sponsoren


Last Minute Vakantie
Kortingscode
Gratis Proefmonsters

4 bezoekers online

 • Bezoekersaantallen / statistieken
© Hanzelijn-Hattem.nl 2007 - 2024 | Sitemap
© StefanVerkerk.nl