Nieuws: Hanzelijn officieel geopend door Koningin Beatrix

Na jaren van ontwerpen, bouwen en testen is de Hanzelijn vandaag officieel geopend door Koningin Beatrix. Daarmee komt (bijna) een einde aan zes jaar van fotoverslagen op deze website.

De Majesteit kwam per trein aan in Lelystad, alwaar ze een openingshandeling verrichte. Samen met de winnaar van een gedichtenwedstrijd vervolgde de koninklijke stoet haar weg richting Zwolle, waarbij in Dronten en Kampen ook nog tussenstops werden gemaakt.

In Zwolle was al vroeg te merken dat er iets bijzonders op het programma stond. Het stationsgebied werd rond 11 uur hermetisch afgesloten voor al het verkeer en overal waar je keek stonden politieagenten, beveiligingsmedewerkers en verkeersregelaars. Perron 1 was voor de opening feestelijk versierd met o.a. vlaggen en een rode loper. Omstreeks tien over half twaalf kwam DB diesel locomotief 6430 aan op station Zwolle. Deze loc werd ingezet om de baan alvast te 'schouwen'. Even later, om 11.57u precies, kwam de Koninklijke trein met Hare Majesteit de Koningin aan op het station van Zwolle.

Nadat het gezelschap uitgestapt was en begroet door burgemeester Meijer van Zwolle, werden de vier gedichten van de basisschoolleerlingen uit de plaatsen langs de Hanzelijn voorgelezen. Na een kort fotomomentje ging koningin Beatrix met de genodigden naar de Nieuwe BuitensociŽteit voor een informeel samenzijn. Daar waar het publiek de koningin op het station zelf bijna niet te zien kreeg, was dat op straat wel anders. De Majesteit werd toegezwaaid door vele honderden toeschouwers, die zich als een ware haag op straat hadden opgesteld. Een mooi gezicht, zeker als je bedenkt dat dit alles zonder dranghekken kon.

Nadat het officiŽle (zichtbare) gedeelte was afgelopen, ben ik zelf nog even naar de Geldersedijk bij Hattem gegaan. De Koninklijke trein zou namelijk om 12.35u weer vertrekken vanaf het station in Zwolle. Zonder de koningin overigens, want die ging per auto terug naar het westen van het land. De trein passeerde de IJssel om 12.42u.

De officiŽle opening is een feit. Nu is het nog wachten tot a.s. zaterdag en zondag. Zaterdag zal er een open dag zijn, waarbij er (als het weer het toe laat) pendeltreinen gaan rijden tussen Zwolle en Lelystad. Iedereen mag dan gratis met de trein mee reizen. Daarnaast worden er nog diverse activiteiten in de plaatsen langs de Hanzelijn georganiseerd.

En dan deze website. Het zit er bijna op. Zoals gezegd zal ik proberen om a.s. zaterdag (en wellicht zondag) nog foto's te maken van de eerste echte reizigerstreinen. Maar daarna houdt het op. In januari 2007 begon ik met het vastleggen van de werkzaamheden aan de Hanzelijn en dat is voor mij persoonlijk uitgegroeid van een hobby naar mijn werk. Een project wat voor mij een geheel nieuwe wereld heeft geopend. De vele bijzondere momenten die de afgelopen jaren zijn gepasseerd zijn onbetaalbaar en memorabel. Ik zou haast zeggen: gelukkig hebben we de foto's nog.

Via deze weg wil ik nog maar weer eens alle contacten bedanken die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van deze website en het enorme fotoarchief wat ik nu heb. Zonder de medewerking van de bouwbedrijven, van ProRail en van de buurtbewoners langs het spoor was dit alles niet gelukt.

En natuurlijk ook de bezoekers: toen ik de website in 2007 lanceerde keken er hooguit een handje vol mensen op mijn site. In de hoogtij dagen tijdens het invaren van de Hanzeboog kwamen er duizenden bezoekers op mijn site. Een schitterend moment en het gaf absoluut de drive om door te zetten: dat laten zien wat voor anderen vaak niet toegankelijk is.

Alle bijzondere momenten die je als persoon meemaakt delen met de rest van de wereld. Het kostte heel erg veel energie. En dat fotograferen niet altijd over rozen gaat, blijkt wel als weet dat er fotoseries zijn die gemaakt zijn bij 35 graden in de zomer, of -20 graden in de winter met ijzige kou. Maar de honderden reacties die vaak binnenkwamen per mail gaven ontzettend veel voldoening. Dank daarvoor!

Nu nog de eerste reizigerstreinen.. en daarna zal deze site vooral gaan dienen als archief.

- Stefan Verkerk

Bekijk alle foto's, klik hier!

Geplaatst op: 06-12-2012 00:00.00

Reacties

Dennis schreef op Don 06 Dec @ 18.39u:
Bedankt voor alle informatie & foto's de afgelopen jaren! Groetjes.
Richard B. schreef op Don 06 Dec @ 21.19u:
Bedankt voor je werk Stefan! Ik heb de site met veel plezier gevolgd door de jaren heen. Een aantal van de mijlpalen heb ik ook van dichtbij mogen meemaken. De aanleg van de Hanzelijn (en dan in het bijzonder de Hanzeboog) was wat dat betreft een erg boeiend verhaal. Dit soort infrastructurele megaprojecten zullen we wel niet zo snel meer zien in de regio.

Reactie plaatsen

Naam
Email adres
Website
 
Reactie
Anti-spam:
In welk jaar is
de Hanzelijn klaar?

Zie ondertitel website in logo

Welkom op deze site!

De afgelopen jaren werd de Hanzelijn gebouwd tussen Lelystad en Zwolle. Omdat de Hanzelijn nu officieel in gebruik is genomen, zal er weinig recent nieuws worden geplaatst. De site zal voornamelijk online blijven als digitaal foto archief. Veel kijkplezier!

Recent nieuws

45.000 reizigers pakken de trein op...
Hanzelijn officieel geopend door Ko...
Persrit over de Hanzelijn
Gigantische Hanzeboog op Legoworld ...
Expositie Hanzelijn door kunstenare...

Video's

Sponsoren


Last Minute Vakantie
Kortingscode
Gratis Proefmonsters

2 bezoekers online

 • Bezoekersaantallen / statistieken
© Hanzelijn-Hattem.nl 2007 - 2024 | Sitemap
© StefanVerkerk.nl