Nieuws: "Het is nu gebeurt met spoortunnel bij Hattem"

DEN HAAG - De Tweede Kamer kiest definitief voor een spoorbrug over de IJssel. Wethouder Borst van Hattem staat na jaren lobbyen voor een tunnel met lege handen. „Het is gebeurd. Het is nu klaar.”

De Tweede Kamer debatteerde donderdag voor het laatst met minister Eurlings van Verkeer over de aanleg van een tunnel of een spoorbrug bij Hattem. „Wat mij betreft, is vandaag de finale”, zei CU-Kamerlid Cramer.

Op de publieke tribune zat wethouder Borst. Hij bestookte de betrokken parlementariërs zelfs de nacht voorafgaand aan de vergadering nog met e-mails. Tevergeefs. Minister Eurlings wist de Kamer ervan te overtuigen dat een tunnel niet haalbaar is.


(Bron: De Stentor 14-09-2007)

De finale is gespeeld. Hattem heeft verloren.

„Ja. Jammer. Erg teleurstellend.”

Had u voor het debat nog hoop op een goede afloop?

„We dachten ons alternatief, een tijdelijke aanhaking van de Hanzelijn aan de Veluwelijn, juridisch stevig te hebben onderbouwd. Omdat dit kabinet zegt dat het het landschap wil beschermen, verwachtten we ook steun voor ons argument dat de spoorbrug een vorm van horizonvervuiling is. De minister heeft echter alleen maar heel technisch gekeken naar wat wel en wat niet kan.

Dit kabinet zegt ook dat het met de burgers in gesprek wil. Dan verwacht je dat het goed luistert naar wat de burger wil. Die wil een tunnel. Maar die wil is er niet bij het kabinet. Eurlings heeft niet het lef gehad zijn beleid om te zetten.”

Vindt u dat de Kamer zich te snel heeft laten overtuigen door de minister?

„Met name het CDA is gedraaid. De partij kwam voor 2002 met een motie dat er een tunnel zou moeten komen. Daarna is het fout gegaan. Het CDA heeft een radicale ommezwaai gemaakt. Dat heeft de partij niet kunnen of willen terugdraaien.”

Aan uw jarenlange lobby houdt u in elk geval een fietspad over op de brug.

(Lacht) „Je moet eens kijken hoe de brug eruit gaat zien. Zo steil, daar kom je niet eens tegen op. Je moet er met een roltrap naar boven. Dat fietspad is belachelijk.”

Legt Hattem zich bij de uitkomst van het Kamerdebat neer?

„We blijven niet aan de gang. Het is gebeurd. Het is nu klaar."

Geplaatst op: 14-09-2007 13:24.24

Reactie plaatsen

Naam
Email adres
Website
 
Reactie
Anti-spam:
In welk jaar is
de Hanzelijn klaar?

Zie ondertitel website in logo

Welkom op deze site!

De afgelopen jaren werd de Hanzelijn gebouwd tussen Lelystad en Zwolle. Omdat de Hanzelijn nu officieel in gebruik is genomen, zal er weinig recent nieuws worden geplaatst. De site zal voornamelijk online blijven als digitaal foto archief. Veel kijkplezier!

Recent nieuws

45.000 reizigers pakken de trein op...
Hanzelijn officieel geopend door Ko...
Persrit over de Hanzelijn
Gigantische Hanzeboog op Legoworld ...
Expositie Hanzelijn door kunstenare...

Video's

Sponsoren


Last Minute Vakantie
Kortingscode
Gratis Proefmonsters

2 bezoekers online

 • Bezoekersaantallen / statistieken
© Hanzelijn-Hattem.nl 2007 - 2024 | Sitemap
© StefanVerkerk.nl