Nieuws: Bezoek aan de tunnel en brug tijdens familiedag (+p.s.)

ProRail organiseerde vandaag een familiedag voor de partners en kinderen en vader en moeders van de medewerkers van ProRail die actief zijn met de organisatie en bouw van de Hanzelijn. Tijdens deze dag werden de familieleden een kijkje gegund in de Drontermeertunnel en op de spoorbrug bij Hattem. In deze reportage volgen - in verband met de privacy - geen foto's van de dag zelf, maar wel enkele foto's van de tunnel en de brug.

De Drontermeertunnel - gelegen tussen Dronten en Kampen - ligt op het laagste punt 4,2 meter onder de vaargeul. Om een station bij Kampen mogelijk te maken moest de tunnel gebouwd worden in een bocht: de 790 meter lange tunnel kent naast de daling in het midden van de tunnel ook een opmerkelijke 'kromming'. Dit betekent ook dat er in de tunnel sprake is van verkanting. De spoorstaven en de rails zijn een tijdje geleden al gelegd.

De eerste werktreinen zijn ook al door de tunnel heen gereden, terwijl de treinbeveiligingssystemen nog niet zijn aangebracht. De tunneltechnische installaties - zoals de branddeuren en het alarmsysteem - zijn allemaal al wel gereed. Dat was goed te merken toen de grote groep met gasten de tunnel in ging: op het moment dat de groep een aantal sensoren en camera's passeerden in de tunnel gingen twee blauwe lampen knipperen: een teken dat je niet gewenst bent in de tunnel. Op het moment dat er onbevoegden in de tunnel zijn wordt dat direct opgemerkt door de sensoren (zie foto) die om de 50 meter geplaatst zijn, waarna het schakelcentrum in Amsterdam direct de treindienstleiding het bevel geeft om het treinverkeer stil te leggen.

Terug richting onze 'thuisbasis': Hattem. De spoorbouwers hebben nu dwarsliggers geplaatst tot voorbij de Burgemeester Hardenbergweg. De spoorstaven zijn op dit moment geplaatst tot een kilometer voorbij station Kampen-Zuid. De verwachting is dat het nog maar twee tot drie weken duurt voordat de eerste trein op Hattems grondgebied rijdt (als je de Veluwelijn dan even vergeet).Bekijk alle foto's, klik hier!
(Vergeet de p.s. hieronder niet te lezen!)P.s. een paar maanden geleden - op 17 juni om precies te zijn (zie artikel) - was het een zonnige zomerse dag... er stond een zacht briesje terwijl er in de lucht wat vriendelijke wolkjes langszij dreven. Een dag waarop ik de vorderingen in beeld bracht. Maar tijdens de bezichtigingen vond ik een plekje in de uiterwaarden waar ik even rustig aan de oever van de IJssel kon zitten. Er waren op dat moment zoveel mooie dingen te zien, dat ik mijn camera heb gepakt en alles wat voorbij kwam vliegen of varen op de video heb gezet. Een groot deel van de medewerkers van ProRail die een paar minuten later vertrokken vanaf de 'Witte Villa' kwamen mij al liggend tegen in het gras. Bij deze: jullie weten nu waarom! :-)

Geplaatst op: 18-09-2010 00:00.00

Reactie plaatsen

Naam
Email adres
Website
 
Reactie
Anti-spam:
In welk jaar is
de Hanzelijn klaar?

Zie ondertitel website in logo

Welkom op deze site!

De afgelopen jaren werd de Hanzelijn gebouwd tussen Lelystad en Zwolle. Omdat de Hanzelijn nu officieel in gebruik is genomen, zal er weinig recent nieuws worden geplaatst. De site zal voornamelijk online blijven als digitaal foto archief. Veel kijkplezier!

Recent nieuws

45.000 reizigers pakken de trein op...
Hanzelijn officieel geopend door Ko...
Persrit over de Hanzelijn
Gigantische Hanzeboog op Legoworld ...
Expositie Hanzelijn door kunstenare...

Video's

Sponsoren


Last Minute Vakantie
Kortingscode
Gratis Proefmonsters

3 bezoekers online

 • Bezoekersaantallen / statistieken
© Hanzelijn-Hattem.nl 2007 - 2024 | Sitemap
© StefanVerkerk.nl