Nieuws: Bovenbouw contract getekend

Vandaag is het contract voor de bovenbouw van de Hanzelijn getekend. De bovenbouw is alles wat gebouwd moet worden aan spoor, bovenleidingen, beveiligingssystemen etc. en wat dus in principe bovenop de 'onderbouw' (de funderingen zoals zandlichamen, tunnels en bruggen) ligt.

Dit contract is vandaag getekend door ProRail en het HanzaRailTeam, bestaande uit Strukton Rail, VolkerRail, Arcadis en Alstom. Met een waarde van 164 miljoen is dit contract het grootste contract binnen het hele Hanzelijn project.

Het lijstje met feitjes zoals deze in het persbericht van ProRail staat is trouwens vrij indrukwekkend te noemen. De Hanzelijn zal 52 kilometer lang zijn, waarbij 13.000 spoorstaven worden gebruikt die op 133.000 dwarsliggers rusten. Om de treinen te laten rijden op elektriciteit is zo'n 400 kilometer bovenleiding nodig die wordt gedragen door 1500 portalen. Om geluidshinder te voorkomen wordt er zo'n 22 kilometer aan geluidsschermen geplaatst langs de Hanzelijn. De meeste staan in de buurt van Lelystad, Dronten en Kampen-Zuid. Ook bij Hattem zullen er op enkele plaatsen geluidsschermen komen te staan.

Vanaf begin volgend jaar (2010) wordt er aan de bovenbouw gewerkt. Vanaf midden 2011 moeten de eerste treinen over de nieuwe spoorbrug rijden. Vanaf eind 2012 (dienstregeling 2013) rijden de eerste treinen over de Hanzelijn.In het persbericht van ProRail staat voor de rest dat de bouw van de Hanzelijn momenteel op schema ligt. Dat blijkt overigens ook wel als je een kijkje neemt op de diverse bouwlocaties in en rondom de gemeente Hattem. De afgelopen dagen komen er steeds meer meters zand bij langs de N50 en bij Netelhorst. De bouwers van de brug zijn momenteel aan de Hattemse zijde van de IJssel druk met de bekisting van de grote pijler. De laatste kleine pijlers aan de Zwolse kant worden momenteel gemaakt.Bekijk alle foto's, klik hier!

Geplaatst op: 12-05-2009 23:35.29

Reactie plaatsen

Naam
Email adres
Website
 
Reactie
Anti-spam:
In welk jaar is
de Hanzelijn klaar?

Zie ondertitel website in logo

Welkom op deze site!

De afgelopen jaren werd de Hanzelijn gebouwd tussen Lelystad en Zwolle. Omdat de Hanzelijn nu officieel in gebruik is genomen, zal er weinig recent nieuws worden geplaatst. De site zal voornamelijk online blijven als digitaal foto archief. Veel kijkplezier!

Recent nieuws

45.000 reizigers pakken de trein op...
Hanzelijn officieel geopend door Ko...
Persrit over de Hanzelijn
Gigantische Hanzeboog op Legoworld ...
Expositie Hanzelijn door kunstenare...

Video's

Sponsoren


Last Minute Vakantie
Kortingscode
Gratis Proefmonsters

1 bezoeker online

 • Bezoekersaantallen / statistieken
© Hanzelijn-Hattem.nl 2007 - 2023 | Sitemap
© StefanVerkerk.nl