Nieuws: De Stentor: "Hanzelijn vrij van bommen"

HATTEM/ZWOLLE - De twee Engelse bommen die vorige week bij de oude IJsselbrug zijn gevonden, blijven voorlopig de enige projectielen die de werkzaamheden aan de Hanzelijn 'dwarszitten'. Het gebied Zuiderzeestraatweg/Oostersedijk en langs de A28 zijn 'schoon' verklaard, zodat de (hei)werkzaamheden op die plekken gewoon door kunnen gaan.. (door Olger Koopman, De Stentor 23 september 2008)

"Vooral langs de Zuiderzeestraatweg, tussen de straat en het fietspad, waren een aantal verdachte plekken, maar daar is niets gevonden", zegt ProRail-woordvoerder Joost Mulder. "Dat betekent echter nog niet dat het hele Hanzelijntraject vrij van explosieven is", vervolgt hij. " Alleen de plekken waar nu gewerkt wordt, zijn veilig verklaard." De twee '500 ponders' bij de Zwolse kant van de brug liggen nu nog netjes begraven onder een anderhalve meter dikke laagzand.

Een derde verdachte locatie op die plek is nog niet onderzocht, maar dat gaat volgens Mulder binnenkort gebeuren.

"Komende vrijdag is er in elk overleg met de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). Dan wordt beslist hoe de bommen verwijderd gaan worden. Waarschijnlijk gebeurt dat volgende week." Demonteren heeft volgens de woordvoerder de voorkeur. Het ontstekingsmechanimse wordt dan verwijderd, waarna de bommen door de EOD op een andere plek tot ontploffing worden gebracht. "Slechts in het uiterste geval worden ze ter plekke tot ontploffing gebracht."

In beide gevallen zal het treinverkeer niet mogelijk zijn. Ook boten op de IJssel mogen er dan niet langs. Tijdens het demonteren wordt rond de projectielen een veiligheidszone van 250 meter ingesteld, waar zich geen mens mag vertonen. Naar verwachting duurt het demonteren van de projectielen vier tot acht uur.

De Stentor

Geplaatst op: 23-09-2008 13:33.18

Reacties

Pietje schreef op Maa 29 Sep @ 19.41u:
Waarom zolang over een ontsteking doen?

Reactie plaatsen

Naam
Email adres
Website
 
Reactie
Anti-spam:
In welk jaar is
de Hanzelijn klaar?

Zie ondertitel website in logo

Welkom op deze site!

De afgelopen jaren werd de Hanzelijn gebouwd tussen Lelystad en Zwolle. Omdat de Hanzelijn nu officieel in gebruik is genomen, zal er weinig recent nieuws worden geplaatst. De site zal voornamelijk online blijven als digitaal foto archief. Veel kijkplezier!

Recent nieuws

45.000 reizigers pakken de trein op...
Hanzelijn officieel geopend door Ko...
Persrit over de Hanzelijn
Gigantische Hanzeboog op Legoworld ...
Expositie Hanzelijn door kunstenare...

Video's

Sponsoren


Last Minute Vakantie
Kortingscode
Gratis Proefmonsters

1 bezoeker online

 • Bezoekersaantallen / statistieken
© Hanzelijn-Hattem.nl 2007 - 2023 | Sitemap
© StefanVerkerk.nl