Nieuws: Compensatie inrichting spoorbrug geplaatst

In de kou van de eerste echte winterochtend (-4.3°C) arriveerde rond acht uur een kraan van Van der Tol B.V. Nadat de kraan voorzien was van de contragewichten konden de vrachtwagens met de compensatie inrichtingen voorgereden worden, zodat de werklui de stukken spoor konden vastmaken aan de kettingen.

Een korte uitleg: de spoorbrug over de IJssel is gemaakt van staal en dat zet uit of krimpt onder invloed van respectievelijk warmte en kou. Omdat de brug bijna een kilometer lang is, bedraagt het verschil tussen een zomerse dag met hoge temperaturen en een winterse dag met vrieskou tot wel 70 centimeter. Om er voor te zorgen dat er geen 'gat' ontstaat op het spoor, worden er spoorstaven geplaatst die langs elkaar heen kunnen schuiven. Dit wordt in vakjargon een compensatie inrichting genoemd.

In eerdere fotoseries heb je al kunnen zien hoe de compensatie inrichting bij de spoorbrug tot stand is gekomen. De brug ligt aan de Hattemse zijde vast aan het landhoofd en kan in de richting van Zwolle uitzetten of krimpen doordat de brug 'los' op de pijlers ligt. Tussen de brug en het landhoofd aan de Zwolse zijde zit een loze ruimte. Ook het fietspad is voorzien van een compensatie inrichting.

Bekijk alle foto's, klik hier!Nu de compensatie inrichting is geplaatst staat het licht op groen voor de bouwers van het spoor. Eigenlijk is deze uitspraak alweer achterhaald, want op de een of andere manier heeft de aannemer een trucje verzonnen om toch al een trein over de (toen nog niet geplaatste) compensatie inrichting te laten rijden waarmee spoorstaven konden worden gelost. In een kleine twee dagen tijd is er tot aan de wisselstraat aan de Hattemse zijde van de brug dwarsliggers en spoorstaven geplaatst. Naar verwachting zal a.s. dinsdag het tweede spoor worden gelegd (Verzoekje richting aannemers: licht mij A.U.B. op tijd in als dat eerder is! Alle tips zijn welkom!).

Bekijk alle foto's, klik hier!

Geplaatst op: 26-11-2010 00:00.00

Reactie plaatsen

Naam
Email adres
Website
 
Reactie
Anti-spam:
In welk jaar is
de Hanzelijn klaar?

Zie ondertitel website in logo

Welkom op deze site!

De afgelopen jaren werd de Hanzelijn gebouwd tussen Lelystad en Zwolle. Omdat de Hanzelijn nu officieel in gebruik is genomen, zal er weinig recent nieuws worden geplaatst. De site zal voornamelijk online blijven als digitaal foto archief. Veel kijkplezier!

Recent nieuws

45.000 reizigers pakken de trein op...
Hanzelijn officieel geopend door Ko...
Persrit over de Hanzelijn
Gigantische Hanzeboog op Legoworld ...
Expositie Hanzelijn door kunstenare...

Video's

Sponsoren


Last Minute Vakantie
Kortingscode
Gratis Proefmonsters

1 bezoeker online

 • Bezoekersaantallen / statistieken
© Hanzelijn-Hattem.nl 2007 - 2023 | Sitemap
© StefanVerkerk.nl