Nieuws: Tunnel toegankelijk bij Dag van de Bouw

KAMPEN - Op twee bijzondere bouwlocaties in Kampen bent u zaterdag - Dag van de Bouw - welkom: de nieuwbouw van Trimaran, Enkschool en Ambelt op de hoek van de Flevoweg en Marinus Postlaan en in en rond de nieuwe tunnel voor de Hanzelijn. Inderdaad: in.

Aan de polderzijde is de tunnel grotendeels klaar en kunt u de twee enorme buizen in, waardoorheen over een jaar of vier de intercity-treinen zullen razen.

Een bezoek aan de bouwplaats van de Hanzelijntunnel geeft een goede indruk van alle fases van de bouw. Terwijl aan de polderzijde de tunnelbuizen al nagenoeg gereed zijn en tot ruim vier meter onder het wateroppervlak in het midden van het randmeer reiken, wordt aan de Kamper kant nog druk gegraven, leeggepompt, verankerd en gestort.

Over een lengte van zo'n 300 meter kunt u een goede indruk krijgen van de diverse stappen die voorafgaan aan de bouw van de tunnelbuis. Eerst worden damwanden geslagen, daarna duizenden kubieke meters modder weggezogen en kolossale stempels geplaatste om de druk op de damwanden te weerstaan.


Hanzelijn-Hattem.nl kreeg als een van de eerste een exclusief kijkje in de tunnel onder het Drontermeer. Aanstaande zaterdag kunnen bezoekers ook terecht om een kijkje te nemen in de tunnel.

In de bodem van het Drontermeer worden vervolgens honderden dertig meter lange stalen hechtankers gedreven. Die zullen de toekomstige betonnen bodem van de Hanzelijntunnel onwrikbaar op zijn plaats houden. Waarna de tunnelelementen er op vastgemnaakt kunnen worden.

Bezoekers worden morgen onder leiding van eengids eerstr langs alle fasen van de tunnelbouw geleid. Op sommige gedeeltes is de betonnen tunnelbak al praktisch gereed, iets verderop is met druk met het storten van beton, weer wat verder drijft men met behulp van een speciaal voor dit project ontworpen brug de hechtankers de bodem in, terwijl men nog verderop 'pas' toe is aan het modderzuigen.

Zo'n 65 man - 25 'op kantoor' en 40 op de bouw - zijn elke werkdag druk met de tunnelbouw. Voorjaar 2009 moet er onder water van de ene naar de andere kant gelopen kunnen worden.

Na deze excursie aan de Kamper kant gaan bezoekers in groepjes de boot in, het Drontermeer over en krijgen ze een rondleiding door de tunnelbuizen. Tot ongeveer halverwege. Goeie kans dat volgend jaar mei bezoekers van de Dag van de Bouw helemáál onder water kunnen lopen van het nieuwe naar het oude land.

De Stentor

Geplaatst op: 29-05-2008 23:19.14

Reactie plaatsen

Naam
Email adres
Website
 
Reactie
Anti-spam:
In welk jaar is
de Hanzelijn klaar?

Zie ondertitel website in logo

Welkom op deze site!

De afgelopen jaren werd de Hanzelijn gebouwd tussen Lelystad en Zwolle. Omdat de Hanzelijn nu officieel in gebruik is genomen, zal er weinig recent nieuws worden geplaatst. De site zal voornamelijk online blijven als digitaal foto archief. Veel kijkplezier!

Recent nieuws

45.000 reizigers pakken de trein op...
Hanzelijn officieel geopend door Ko...
Persrit over de Hanzelijn
Gigantische Hanzeboog op Legoworld ...
Expositie Hanzelijn door kunstenare...

Video's

Sponsoren


Last Minute Vakantie
Kortingscode
Gratis Proefmonsters

2 bezoekers online

 • Bezoekersaantallen / statistieken
© Hanzelijn-Hattem.nl 2007 - 2023 | Sitemap
© StefanVerkerk.nl